Kas oled mõelnud, kui suur on Sinu vee jalajälg?
Sinu jalajälje magevee tarbimisel moodustab vee hulk, mis kulub sinu poolt tarbitavate kaupade tootmiseks ja teenuste pakkumiseks.
Briti professor John Anthony Allanit on autasustatud nn „Nobeli veepreemiaga“, kuna ta näitas oma arvutustes, kui palju „virtuaalset vett“ on vaja erinevate toodete valmistamiseks. „Virtuaalse vee“ all pidas ta silmas seda puhta vee kogust, mis kulub, aurustub või reostub kauba tootmise käigus.
Professor Allan arvutas, et ühe tassi tee tootmiseks kulub ligi 15 liitrit vett. Sellega on tee teiste toodetega võrreldes väga soodsas olukorras: Ühe tassi mokakohvi tootmine neelab tema arvutuse kohaselt 140 liitrit vett, ühe liitri piima tootmiseks on vaja kulutada koguni 200 liitrit vett. Üks kilo veiseliha „maksab“ isegi 15 000 liitrit vett, mis on kaks ja pool korda enam kui ühe paari teksapükste tootmine. Lihtsa puuvillase t-särgi tootmiseks on vett vaja 2500 liitrit.
Need arvud ei kajastu sinu veearvel ning Sa ei joo, tunneta ega näe seda kogust, kuid just selliselt kujunebki Sinu veetarbimise jalajälg.
Kirjuta esimene kommentaar