Tee tootmisprotsess
Kõrgekvaliteediliste Darjeelingi teede korjereegel: Two leaves and a bud, mis tähendab, et korjatakse ainult iga lehe pung koos kahe ülemise lehega. Pärast korjet läbib tee töötlemisprotsessi, mille võib jagada viide faasi: närtsitamine, rullimine, fermenteerimine, kuivatamine ja sorteerimine. Selline on traditsiooniliselt väljakujunenud teetootmise tehnoloogia.
Närtsitamine
Teelehed laotatakse kümneks kuni kahekümneks tunniks 20-24 soojakraadiga ruumis pikkadele ventilaatoriga õhutatavatele nn närtsitamisrennidele. Värsked teelehed sisaldavad 73-80% niiskust. Pärast närtsitamisprotsessi jääb lehtede veesisalduseks 60-65%. On tähtis, et tee närtsiks ühtlaselt, sest närtsitamisprotsessis toimuvad keemilised reaktsioonid mõjutavad olulisel määral tee kvaliteeti.
Rullimine
Seejärel teelehti rullitakse. Rullimine lõhub leherakkude seinad jalehemahl väljub – sellest sõltub otsustaval määral tee värvus ja aroom. Rullimine kestab keskmiselt 20 kuni 60 minutit. Lisaks kogemustele on kõrgekvaliteedilise tulemuse saavutamiseks ülioluline puhtuse hoidmine rullimisprotsessi ajal.
Fermenteerimine
Juba närtsitamise ja rullimise käigus käivitub rakumahla käärimisprotsess, mis saavutab fermentatsiooni käigus oma haripunkti. Fermentatsioon ehk kääritamine kestab kaks kuni viis tundi, mille tulemusena saavutab must tee oma iseloomuliku aroomi ja kaob teelehtedele omane kibe maitse.
Kuivatamine
Kuivatamine mõjutab olulisel määral tee kvaliteeti, mistõttu ka seda protsessi teostavad ainult suurte kogemustega eksperdid. Teelehed pannakse 95°C kuuma õhuga kuivatisse, kus kuumutamise tulemusel peatatakse fermentatsiooniprotsess. Kuivkuumutamise läbinud teelehetede niiskusesisaldus on vaid 3-4%. Rakumahl kuivab lehtedel ja annab teele tüüpilise tumeda värvuse. Kuivatamine kestab 20 kuni 25 minutit.
Sorteerimine
Kui teelehed on töödeldud, siis algab sorteerimine mehaaniliste sõeladega. Vastavalt teelehe suurusele kasutatakse ka erineva suurusega sõelu. Õigesti sorteeritud tees on vähem väikest lehepuru ja rohkem terveid lehti, mida peetakse kõrgema sordi tunnuseks.